In het jubileumjaar waarin de muziekvereniging St. Gregorius veel heeft stilgestaan bij het 100 jarig bestaan van de vereniging, heeft de vereniging nog meer te vieren. Het jaar is het precies 20 jaar geleden dat wij op advies van Ivo Weijmans belde met Marco Onstenk uit Apeldoorn. De week na Gregorius On Tour begon Marco als dirigent van de malletband St. Gregorius, tegenwoordig de Percussion Group, met in september ’t Beste van Borne en op 10 november het jubileumconcert ter gelegenheid van 80 jarig bestaan van St. Gregorius.

Na een rustig begin, behaalt Marco daarna met de malletband veel successen op diverse concoursen en Topconcoursen in diverse divisies. Het eerste concours met Hertme was in 2005 in Hattem, 85,63 punten. Het grote topjaar was 2009, waarin Marco met de malletband St. Gregorius het Kampioenschap behaalde in de tweede divisie, maar ook nog met drie andere verenigingen kampioen werd in diverse divisies. Een prestatie welke niet meer geëvenaard zal worden. De hoogste score met de malletband uit Hertme was in 2012 op het concours in Etten-Leur, 92,64, een eerste prijs met lof in de hoogste divisie. Na het concours van 2014 wordt door Marco samen met de leden een afweging gemaakt of zij samen verder willen met concoursdeelnames, of dat er een andere weg wordt ingeslagen.

Dat laatste dus. In 2015 vindt de eerste editie plaats van Percussion Live, een heus slagwerkspektakel welke in de loop der jaren enorm zal groeien. 2015 en 2016 in het Kulturhus in Borne, 2018 in het openluchttheater van Hertme en in 2022 twee keer in de Schouwburg van Hengelo.

Al deze mooi edities Percussion Live hebben er vorig jaar ook voor gezorgd dat de groep een andere naam kreeg, Percussion Group. Deze naam past beter bij de muziek, waar de oorspronkelijke malletband mee bezig is.
Marco is een dirigent die de club en de leden enorm weet te enthousiasmeren. Door zijn enthousiasme staan leden glimmend achter hun instrument, is de opkomst op repetities zeer goed en is er een hele grote saamhorigheid. Dit komt voor een groot gedeelte op het conto van Marco.

Marco Onstenk
Marco Onstenk

St. Gregorius is ontzettend blij met een dirigent als Marco Onstenk. 20 jaar is al heel lang, maar wat de vereniging betreft komen daar nog heel veel jaren bij.
Namens de leden heeft Marco een cadeau in ontvangst mogen nemen. Waarmee de leden hun waardering uitspreken naar hun dirigent.
Daarna nam de voorzitter Jan de Vries het woord, hij had nog een grote verrassing voor Marco. De dirigent wordt door bestuur en leden benoemd tot “Eredirigent van de muziekvereniging”. Daarvoor was door een aantal leden een passend cadeau gemaakt.

Na deze officiële momenten mochten Marco en zijn vrouw Karin nog genieten van een muzikale hulde door een aantal van zijn collega muziekdocenten, waaronder Gert Bomhof, die als docent aan de wieg stond van Marco’s muzikale carrière.

Op 26 en 27 november 2022 is Marco met zijn Percussion Group weer te zien in de schouwburg van Hengelo. Kaarten besteld u op www.percussionlive.nl

Marco Onstenk
Marco Onstenk