In 1959 werd onder voorzitterschap van Gerard Kemna een drumband opgericht. Aanvankelijk bestond de eerste drumband uit bijna alleen maar dames. De eerste instructeur was Gerard Vaalt en de eerst tamboermaitre was zijn broer Frans Vaalt. Namen van het eerste uur zijn; Ria, Dinie en Thea Lucas, Finie Stege, Marietje Kemna, Truus en Agnes Weghorst, Ine en Ria Monnink. Al snel kwamen daar een aantal heren bij; Jan en Hennie Hesselink, Arie Kole en Wim Oude Egberink. Bijgaande foto is gemaakt op de bruiloft van de tambourmaitre op 22 november 1962.

Vanwege de penibeler financiële situatie in die jaren, werden de eerste trommen eigenhandig vervaardigd uit houten kruiden vaatjes. De koorden en pluimen voor de instrumenten werden vooraf gekookt en gekleurd in een fornuispot.
Vanaf dat moment had de vereniging de beschikking over een compleet muzikaal plaatje, vooral bij buitenoptredens en muzikale wandelingen voelt de vereniging zich de trots van het dorp. Al kort na de oprichting werd met veel enthousiasme deelgenomen aan diverse federatieve muziekconcoursen.

In 1966 nam Hennie Hesselink de leiding over van Gerard Vaalt en bracht onze drumband tot muzikale bloei. Via deelname aan diverse KNF-concoursen promoveerden zij al snel naar de hoogste afdeling van de KNF. Het hoogtepunt van de toenmalige drumband was de deelname aan het Wereld Muziekconcours in Kerkrade.

In 1975 werd de drumband uitgebreid met enkele lyra’s en werd men een heus lyrakorps die al in 1976 Kampioen werd op het Nationaal Topconcours. Dit lyrakorps heeft 10 jaar bestaan. In 1985 was voor het lyrakorp het hoogte punt, op het Nationaal Topconcours in Barneveld waar men de strijd aan ging in de hoogste afdeling. Met een keurige 1e prijs, maar helaas een tweede plaats werd het tijdperk ingeluid van de huidige Percussion Group. Ondanks de puike prestatie was er toch enige teleurstelling. Hierna werd met elkaar besloten om twee marimba’s en twee xylofoons aan te schaffen.

In 1989 neemt St. Gregorius na bij 25 jaar afscheid van dirigent Hennie Hesselink . Hij wordt kort opgevolgd door Hans Slot en Ton Lamers.
In 1990 komt Henk Grissen naar Hertme en wordt al snel weer als Percussion Group deelgenomen aan diverse concoursen en Topconcoursen. Henk bracht deze Percussion Group aan de top van het melodische slagwerk in Nederland.

Na een korte dip in 2000 en 2001 neemt Marco Onstenk in 2002 de Percussion Group onder zijn hoede. Vanaf deze tijd is de Percussion Group weer groeiende en worden er weer muzikale prestatie geleverd zoals deze club die ook in de 90ér jaren heeft gekend. In 2010 haalt men met 91,8 punten een dikverdiende eerste prijs, met het recht op deelname aan het Topconcours op 14 februari 2011 in Dronten, alwaar het Nationale Kampioenschap in de wacht wordt gesleept.

Vanaf 2012 komt deze Percussion Group met Marco Onstenk als dirigent weer uit in de Eredivisie van de Koninklijke Nederlandse Federatie van muziekverenigingen KNFm.